news-details
Društvo

Akcija za ljudska prava i CGO: Ukinuti mjere karantina za pomorce i povratnike iz inostranstva

Nevladine organizacije Akcija za ljudska prava (HRA) i Centar za građansko obrazovanje (CGO) pružile su besplatnu pravnu pomoć pomorcu Borisu Nikoliću, koji se već pet dana nalazi u karantinu u Institutu “Dr Simo Milošević” u Igalu, smatrajući da mu je, upućivanjem u karantin na 14 dana, povrijeđeno pravo na ličnu slobodu i da je diskriminisan.

CGO i HRA su se obratili Milutinu Simoviću, predsjedniku Nacionalnog koordinacionog tijela za suzbijanje zaraznih bolesti (NKT) i Kenanu Hrapoviću, ministru zdravlja, sa inicijativom da ukinu mjeru obaveznog karantina za crnogorske pomorce i ostale povratnike iz inostranstva i da obezbijede da svi budu besplatno testirani na korona virus ili da dozvole ljudima da se testiraju o svom trošku, odnosno da primijene praksu iz susjedne Hrvatske.

-Nikolić je direktno diskriminisan u odnosu na njegove kolege strance – posadu stranih jahti koje uplovljavaju u Crnu Goru i strance koji su vlasnici ili zakupci tih jahti odnosno letjelica kapaciteta do 10 sjedišta. CGO je u urgenciji Ombudsmanu naveo da je propisivanje mjera obaveznog institucionalnog karantina crnogorskim pomorcima koji se vraćaju u zemlju, a koji imaju uslove za kućnu samoizolaciju, nezakonito, diskriminatorno i protivno međunarodnim standardima, i to zbog kršenja Ustava Crne Gore, Zakona o zabrani diskriminacije i prakse Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu-dodaju iz ovih nevladinih organizacija.

 Nikolić se obratio i Siniši Bjekoviću, Zaštitniku ljudskih prava i sloboda, a CGO je poslao urgenciju Ombudsmanu za hitno postupanje zbog ograničavanja ljudskih prava i sloboda i diskriminacije Nikolića.

 -Važno je napomenuti da institucionalno zadržavanje od 14 dana crnogorskih pomoraca koji se sa broda vraćaju jedinstvena praksa u regionu. Na primjer, shodno mjerama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, hrvatski pomorci koji su se istog dana iskrcali sa crnogorskim pomorcem nisu otišli u institucionalni karantin niti u kućnu samoizolaciju, već imaju instrukciju da se 14 dana od dolaska u zemlju moraju pridržavati obaveznih mjera koje se odnose na zabranu napuštanja mjesta stanovanja, osim nužnih izlazaka sa obaveznim nošenjem maske i držanja propisane distance, ali i obaveznu kontrolu temperature i respiratornog stanja”, ističu iz HRA i CGO.