news-details
Društvo

U Herceg Novom pohvalili Opštinski tim za zaštitu i spašavanje:

-Herceg Novi je pokazao odgovornost, disciplinu i ozbiljnost, a sve službe dobru koordinaciju i saradnju u cilju suzbijanja širenja virusa Covid-19-ocijenjeno je na današnjem sastanku Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje.

Članovi Tima iskazali su zadovoljstvo činjenicom da je epidemiološka situacija u našem gradu stabilna i da nema novih slučajeva zaraze. Konstatovali su da je to rezultat discipline, predanog rada i dosljedne primjene mjera za suzbijanje širenja virusa, koje i u narednom periodu treba poštovati radi zaštite zdravlja svih nas.

-Maksimalno dobro i pravovremeno je odrađeno sve ono što se zahtijevalo od organa i službi na lokalnom nivou. Među svim članovima Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje postoji stalna komunikacija i saradnja na visokom nivou. Želim da se zahvalim i čestitam svim zaposlenima, volonterima, medicinskim radnicima na predanom radu i posvećenosti, a građanima na ozbiljnosti i razumijevanju. Važno je da se i u narednom periodu pridržavamo mjera koje su na snazi, kako bismo uskoro bili zemlja bez korona virusa- poručio je predsjednik Opštine Stevan Katić.

Kroz karantin u Herceg Novom prošlo je 850 osoba, a trenutno je u Institutu 260 lica, informisala je epidemiološkinja Doma zdravlja Herceg Novi dr Stijepa Glušac. Od početka epidemije pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom bilo je 621 lice u Herceg Novom, a trenutno je pod nadzorom i u izolaciji njih 38. U Domu zdravlja Herceg Novi uzorkovano je 356 lica, a testiranje se nastavlja.

Na sastanku je istaknuto da, iako je došlo do ublažavanja mjera, i dalje su na snazi one koje se odnose na obavezan karantin za lica koja stižu iz inostranstva, kao i zabranu javnih okupljanja.

Centar bezbjednosti Herceg Novi i Služba komunalne policije i inspekcijskog nadzora nastojali su da budu proaktivni i sprovode preventivne aktivnosti, kako bi se izbjeglo represivno djelovanje zbog kršenja važećih mjera, čulo se na sastanku.

Kako je informisao komandir Centra bezbjednosti Herceg Novi Dejan Ostojić najveći broj izrečenih krivičnih prijava odnosio se na nepoštovanje zabrane kretanja i zabrane međugradskog prevoza.

-Crveni krst Herceg Novi je od proglašenja epidemije opslužio 800 porodica i volonteri su stigli do svih kojima je pomoć bila potrebna-kazala je sekretarka Mira Krsmanović.  Ona je pohvalila saradnju sa lokalnom upravom, gradskim službama i preduzećima, te iskoristila priliku da se zahvali brojnim volonterima i donatorima. Obavijestila je da novski Crveni krst sada radi radnim danima od 09 do 15 časova.

-Tokom proteklog perioda građanima je podijeljeno preko 1000 besplatnih maski koje su volonterski sašile novske krojačice, od materijala koji je obezbijedila Opština-kazala je savjetnica predsjednika Tamara Vujović. Ona je napomenula da su tokom ove krizne situacije građani bili redovno, tačno i pravovremeno informisani o aktivnostima, mjerama i preporukama, što je bilo od izuzetnog značaja. Dodala je da su svakodnevno rađene dezinfekcije javnih površina , te da je ovih dana fokus na prostorima oko škola i vrtića, zbog priprema za maturske ispite i upis.

Zaključeno je da će Opštinski tim nastaviti da prati situaciju u zemlji i okruženju, te postupa u skladu s tim.

U toku sprovođenje preventivnih mjera za zaštitu od požara

U susret požarnoj sezoni u Herceg Novom je u toku sprovođenje preventivnih aktivnosti i provjera operativne spremnosti, što je bila druga tema današnjeg sastanka Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje.

Predsjednik Opštine Stevan Katić informisao je da su donesene naredbe o zabrani loženja vatre na otvorenom od ptvog. juna i preventivnim mjerama zaštite od požara od prvog  juna do 30. septembra.  Kako je istakao, naredbom su određene aktivnosti koje treba da sprovedu službe, preduzeća i ustanove na teritoriji grada, kako bismo spremno dočekali period visokog rizika od požara.

-Herceg Novi je prepoznat kao crnogorska opština koja ozbiljno shvata značaj kontinuiranog ulaganja u opremanje Službe za zaštitu i spašavanje-poručeno je na sastanku.

-Sistem civilne zaštite na teritoriji cijelog grada dodatno je unaprijeđen osnivanjem dobrovoljnih vatrogasnih društava, što će biti od velikog značaja tokom požarne sezone. Korak dalje biće napravljen početkom rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva Prijevor, koji je planiran za ptvi jun-istakao je potpredsjednik Opštine Miloš Konjević.

Načelnik Službe zaštite i spašavanja Zlatko Ćirović kazao je da u toku realizacija plana aktivnosti na pripremi požarne sezone na teritoriji cijele opštine. Kako je kazao, vatrogasci i spasioci su u ovom periodu posvećeni tom zadatku kako bi rizik od izbijanja požara bio na najmanjem mogućem nivou, a Služba potpuno spremna da reaguje u slučaju potrebe. On je informisao i da je plan zaštite od požara za teritoriju opštine Herceg Novi ažuriran, u skladu sa zakonom.