news-details
Društvo

Rekonstrukcija Instituta za biologiju mora u okviru EU projekta Food4health

U kotorskom Institutu za biologiju mora (BM) okončana je „siva faza“ nadogradnje dijela zgrade IBM i započeto je opremanje unutrašnjosti laboratorija. Kako je zgrada IBM zaštićena kao kulturno dobro, dinamika radova i opremanja idu sporije nego što je uobičajeno zbog specifičnosti i uslova koje je neophodno ispuniti da bi palata Radoničić -zgrada Instituta-zasijala istim, starim sjajem.

Završetak radova očekuje se do kraja 2020, a izvode se u sklopu IPA Interreg projekta “Održivi i inovativni lanac vrijednosti Agro hrane i ribarstva za prekogranično tržište malih i srednjih poduzeća “. Pod akronimom “Food4Health” projekat u IBM Univerziteta Crne Gore sprovode od juna 2019. 

-Projekat je jedan od najznačajnijih za razvoj IBM po pitanju infrastrukturnih ulaganja i unapređenja naučnih istraživanja u Crnoj Gori. U decembru 2019. započeta je izgradnja novih laboratorija za akvakulturu površine oko 260 kvadratnih metara, koje će služiti za vještačku proizvodnju kamenica-ostriga i omogućiti povećanje ukupne proizvodnje ove vrste školjke na području Bokokotorskog zaliva-objavili su iz IBM

Pored IBM, ravnopravan partner na projektu je i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, čija je podrška “od suštinskog značaja za realizaciju brojnih aktivnosti planiranih projektom”.

Na uzgajalištima školjki i ribe koja se nalaze na području Bokokotorskog zaliva, kamenica (Ostrea edulis) se uzgaja tehnologijom „plutajućih parkova“, zajedno sa mušuljama (Mytilus galloprovincialis).

Obje vrste školjki imaju izuzetnu nutritivnu vrijednost; meso je bogato proteinima, esencijalnim amino-kiselinama, vitaminima (A, B, B2, C, D) i mineralima. Od mikroelemenata kojima su ove školjke bogate najznačajniji su cink, selen, kalijum i jod koji imaju izuzetne benefite po zdravlje konzumenata ukoliko se školjke čak i povremeno konzumiraju.

Zbog relativno male proizvodnje kamenica na području Bokokotorskog zaliva (po podacima MONSTAT tokom 2018. proizvedeno oko 17 tona), IBM je odobrenim sredstvima EU započeo izgradnju multifunkcionalne laboratorije za uzgoj mikroalgi kojima se školjke hrane, i kamenica, u cilju povećanja količine jedinki koje će biti uzgajane na postojećim uzgajalištima na području zaliva.