news-details
Društvo

Ukida se zabrana kretanja

U Crnoj Gori će od sjutra biti normalizovan unutrašnji saobraćaj, počeće sa radom ugostiteljski objekti i tržni centri, a biće ukinuta i zabrana kretanja od 23 sata do pet sati ujutro narednog dana.

U skladu sa povoljnim razvojem epidemiološke situacije, na cijeloj teritoriji Crne Gore biće dozvoljen saobraćaj putničkim i taksi vozilima, a od ponedjeljka i javni putni i željeznički prevoz.

Od sjutra se ukida i privremena mjera da se u putničkom vozilu mogu prevoziti najviše dvije punoljetne osobe.

I putnički i javni prevoz i dalje podrazumijevaju korišćenje zaštitnih maski, osim u slučaju kada se u vozilu prevoze članovi porodičnog domaćinstva.

Biće omogućen rad ugostiteljskih objekata i tržnih centara, kao i korišćenje kupališta i plaža.

U ugostiteljskim objektima za stolom će moći da sjede najviše četiri gosta, osim ako su gosti članovi istog domaćinstva, a ugostitelji između stolova moraju obezbijediti udaljenost od najmanje dva metra ili postaviti paravane, dok zaposleni moraju nositi zaštitne maske.

Obaveza privrednih društava i preduzetnika koji se bave pružanjem usluga na kupalištima i plažama je da na ulazu na kupalište istaknu obavještenje o propisanim privremenim mjerama, sa uputstvima za njihovu primjenu.

Oni su, između ostalog, u obavezi i da obezbijede rastojanje između kompleta plažnog mobilijara od najmanje dva metra, u skladu sa preporukama Instituta za Javno zdravlje.

Naloženo je da se na dijelu javnog kupališta, na kojem se ne postavlja plažni mobilijar, obezbijedi fizička distanca od najmanje dva metra, osim za članove zajedničkog porodičnog domaćinstva.

Korisnici i upravljači tržnih centara i firme i preduzetnici koji se bave trgovinom u zatvorenom prostoru na štandovima i tezgama obavezni da na ulazu u tržni centar istaknu obavještenje o propisanim privremenim mjerama prevencije, sa uputstvima za njihovu primjenu.

Oni su obavezni i da ograniče broj potrošača i posjetilaca koji se mogu istovremeno nalaziti u tržnom centru i prodajnom prostoru, tako da na deset kvadratnih metara može da se nalazi samo jedna osoba, uz obavezu poštovanja međusobne fizičke distance od najmanje dva metra.

Naložena je i obavezna kontrola broja potrošača i posjetilaca u tržnom centru, odnosno u svakom pojedinačnom objektu u njemu.

Pružaoci usluga dužni su da obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku potrošača, odnosno posjetilaca na ulazu u tržni centar, odnosno u svakom pojedinačnom objektu, a zaposlenih, potrošači i posjetioci moraju nositi zaštitne maske.

Na snazi ostaje zabrana rada bioskopa u tržnim centrima.

*Fotografija: Danilo Dado Pavlović