news-details
Društvo

Rasformirane privremene bolnice, trenutno 17 oboljelih

Rukovodilac Kriznog medicinskog štaba prof. dr Ranko Lazović kazao je da su rasformirane privremene bolnice koje su otvorene zbog epidemije koronavirusa u Crnoj Gori.

-Mi smo već ispraznili Bemax arenu, SC Morača, Topolicu Bar, sjutra praznimo bolnicu u Beranama. Ukoliko zatrebaju, privremene bolnice se mogu ponovo postaviti za par dana.  Posljednji pacijent sa Kovidom-19  otpušten je šestog maja, a dva dana ranije registrovan je posljednji slučaj koronavirusa-rekao je Lazović,  

Lazović je rekao da je u barskoj bolnici ostavljeno 30 "kovid" kreveta, a da ostale krevete koriste za ostale potrebe bolnice, dok bolnica Kotor i Meljine rade u punom kapacitetu. Bolnica Brezovik nastavlja da radi kao i prije epidemije, a Opšta bolnica u Nikšiću svedena je na 40 "kovid" kreveta.

U Kliničkom centru bilo je spremno 177 kreveta za Kovid pozitivne, 10 u Infektivnoj klinici, 14 na Internoj, i šest na intenzivnoj jedinici. Pet Domova zdravlja u Podgorici neće raditi još neko vrijeme

 -Prosječna starost oboljelih bila je 42 godine, a onih koji su umrli 70 godina. Svi preminuli su bili muškog pola. Oporavljeno je  298 pacijenata, a  trenutno je 17 oboljelih od koronavirusa.. Crna Gora je među rijetkim državama koje su uspjele tokom epidemije da sačuvaju stariju populaciju.Mjere su donijete na instrukciju i sugestiju ljekara koji su u NKT-u i mjere su odlične-rekao je Lazović.