news-details
Društvo

Moguće i ranije otvaranje kafića, plaža…

Izvor: Portal RTCG

 -Razmatramo da se kafići, restorani, tržni centri, plaže otvore i koji dan prije 18. maja, ukoliko epidemiloška situacija bude povoljna, a naravno, uz poštovanje određenih propisa-kazao je direktor Instituta za javno zdravlje  Boban Mugoša u emisiji “Fokus” na TVCG.

Ukoliko ne bude novozaraženih ili bude mali broj, kao do sada, kako je najavio Mugoša, postoji mogućnost i da se ubrza početak druge faze u sportu.

-Najvjerovatnije je za ovu godinu završena škola, ići će ispiti i ono što se može kontrolisati, za vrtiće ćemo da vidimo, još o tome razgovaramo.  Vrtići će jednog dana morati biti otvoreni, tokom ljeta možda, ali ne još. Za svaki propust, možemo imati skok zaraženih -kazao je Mugoša.

 On je naveo da su neophodni odgovorni koraci bazirani “na činjenicama i znanju”, a epidemiolozima su od početka potrebna dodatna istraživanja.

-Našim mjerama smo uspjeli da sačuvamo stare, imamo više zaražene djece. U svim zemljama najveći broj žrtava je u grupi najstarijih, kod nas to nije slučaj. Zato smo insistirali da se sačuvaju stari. Škole smo prvo zatvorili jer smo znali da će djeca odnijeti virus kući-kazao je Mugoša.

On očekuje da pouzdana vakcina biće dostupna za godinu. navodeći da su samo  63 dana prošli  otkako  je virus genetski definisan do vakcine koja je data prvom dobrovoljcu.

-Za dobru, pouzdanu vakcinu potrebno je i vrijeme, ali i veliki napori. Četrdesetak vakcina je u opticaju, neke su već ušle u faze ispitivanja. Ovaj virus će napraviti i velike pomake u istraživanjima, nauci i praksama-.rekao je Mugoša u “Fokusu”.

*Fotografija: Skrinšot TVCG