news-details
Društvo

Morsko dobro: Gužve na plaži neće biti dozvoljene

Izvor: Vijesti

Autor: Vuk Lajović

Kupališta na primorju mogla bi biti otvorena 18. maja, a Morsko dobro, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje (IJZ), pripremiće set mjera kako bi gostima bila omogućena zdravstvena bezbjednost.

To je za “Vijesti” kazao direktor “Morskog dobra” Predrag Jelušić, istakavši da je za zakupce plaža i ugostiteljskih objekata pripremljen i set olakšica - umanjenje zakupnina i plaćanja u 12 rata.

Kupališna sezona godinama je zvanično počinjala 1. maja, a Jelušić kaže da procjene govore da će zbog pandemije koronavirusa biti u funkciji 18. maja.

-Kupališta i privremene lokacije u zoni morskog dobra staviće se u funkciju u skladu sa preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i naredbi Ministarstva zdravlja, a zasada je procjena da će to biti 18. maja. Iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom preporučujemo zakupcima da započnu pripreme na organizaciji kupališta, postavljanju bova, uslužnih objekata, spasilačke službe i slično. Ukoliko se ovaj rok potvrdi, realna očekivanja su da plaže najkasnije do 1. juna budu u punoj funkciji-kazao je Jelušić.

 Jelušić je najavio i set mjera za organizaciju kupališta.

-U saradnji sa IJZ i Ministarstvom održivog razvoja i turizma pripremamo set mjera u cilju poštovanja fizičke distance i sprečavanja potencijalnog širenja virusa. Te mjere podrazumijevaće organizaciju plažnog prostora (djelova sa mobilijarom i bez njega) na način da se omogući i vidljivo obilježi adekvatna distanca između kupača (ili grupe kupača kao što je porodica), ograničavanje broja istovremenih kupača u odnosu na kapacitet plažnog prostora, mjere održavanja čistoće i higijene na kupalištima, mjere koje se odnose na ugostiteljske i druge usluge, mjere koje se odnose na organizaciju zabavnih, rekreativnih i sportskih aktivnosti na kupalištima. Naš predlog je upućen i Operativnom štabu za turističku privredu, čiji je Javno preduzeće ujedno i član, i Privrednoj komori Crne Gore gdje je prihvaćen od strane Odbora za turizam i ugostiteljstvo-.

On je rekao i da je donesen dodatni set mjera kako bi se pomoglo zakupcima.

-Jedna od prvih mjera koje smo donijeli saglasno smjernicama Vlade i odmah po proglašenju pandemije bilo je odlaganje roka za plaćanje zakupnine na tri mjeseca, počev od 1. aprila 2020. Prateći dosadašnji razvoj situacije, a u skladu sa Hitnim mjerama koje je Vlada usvojila kao reakciju na negativne ekonomske efekte usljed pandemije novog korona virusa, zasada smo pripremili dodatni set olakšica za korisnike morskog dobra, koji je usvojio Upravni odbor. Korisnicima ugostiteljskih objekata - restorana u zoni morskog dobra koji rade 12 meseci, odnosno tokom cijele godine, izvršićemo umanjenje godišnje naknade za period od 90 dana, odnosno za period kada su ugostiteljski objekti bili zatvoreni- precizirao je on.

Dodao je da su zakupce kupališta oslobodili obaveze dostavljanja (uplate) činidbene garancije za dobro izvršenje ugovora za 2020.