news-details
Ekonomija

Luka Bar prihvatila najveći brod u svojoj istoriji

Ukrcaj 110.000 tona nikšićkog boksita na kineski brod „Pacific successs“ u ovakvimokolnostima sjajan je rezultat domaće privrede, ocijenjeno je danas u AD Luka Bar. Na pres- konferenciji posvećenoj uplovljavanju najvećeg broda u istoriji kompanije, koji ovaj teret vozi za Kinu, istaknuto je i da je najveće preduzeće u državnom vlasništvu u Baru u prvom kvartalu ove godine poslovalo prema planu.

Predsjednik lučkog borda direktora Branislav Branković kazao je da je „Pacific success“ najveći brod koji je ikad uplovio u luku, u kojoj je usidren od11. aprila. Ovaj balk karijer je dugačak 295 a širok 46 metara, nosivosti 180.000 tona.

-Brod u luci krca 110.000 tona boksita nikšićke kompanije “Uniprom“ čiji predstavnici danas nisu mogli doći zbog poslovnih obaveza. Norma ukrcaja je 15.000 tona u radno sposobnom danu. Ističem posebnu zahvalnost lučkim radnicima i menadžmentu koji su preduzeli zajedno sve kako bi se sa što manje posljedica izašlo iz krize. Nova situacija je nametnula novo organizovanje radnog procesa , sa zadovoljstvom ističem da smo sačuvali zdravlje zaposlenih, shodno odluci Vlade dali sve lučke kapacitete za potrebe zemalja regiona-rekao je Branković.

On je dodao i da je Odbor direktora luke od sredine marta zasijedao već tri puta, da je u luci odmah formiran krizni štab, da su sa sindikatima postignnuti dogovori, , te da se za sada sve lučke obaveze redovno izmiruju.


Izvršni direktor AD Luka Bar Vladan Vučelić zahvalio je nikšićkoj kompaniji “Unipromu” na odličnoj saradnji, ukazujući da je ona i za luku i za „Montekargo“ od velikog značaja u ovoj godini. 

-Preko luke oni ove godine izvoze 640.000 tona boksita, koje će prevesti „Montekargo“, a plan će sigurno biti ispunjen. Taj posao je četvrtina naših prihoda, “Montekargu” još i viš, a moram dodati i multiplikativne efekte i za druge učesnike logističkog lanca. Zahvaljujem na odličnoj saradnji čelnicima „Uniproma“ gospodi Pejoviću i Baletiću -rekao je Vučelić.

On je istakao zadovoljstvo što je u prvom kvartalu godine Luka poslovala dobro, i da je pretovar bio veći u odnosu na lanjski uporedni period. Vučelić je kazao i da će u nastavku godine problem Luci predstavljati činjenica što su zamrznuti svi poslovni pregovori, koji su za ishod trebali imati aktiviranje najvećeg dijela lučkih potencijala. 

-Nadamo se nastavku pregovora do kraja godine. Zabrinjava nas što u Slobodnoj zoni sada staju započete investicije-kazao je Vučelić.

U komentaru aktuelnog ukrcaja boksita, on je skrenuo pažnju da će brod z aKinu povesti 110.000 tona, iako mu je kapacitet 180.000 tona. Razlog tome je lučki gaz koji sada ne dozvoljava ukrcaj maksimalno mogućeg tereta. Zbog toga će Luka Bar u saradnji sa Upravom pomorske sigurnosti i u upravljanja lukama (UPSUL) do kraja godine pokrenuti projekat kako bi se ova situacija prevazišla u interesu boljeg poslovanja luke.


Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević čestitao je novom odboru direktora luke i ocijenio da je ovo istorijski momenat i zbog same činjenice da se ovakav posao obavlja u ovakvom poslovnom ambijentu.

-Uspjeh je cijele crnogorske privrede da se u ovom momentu sprovodi ovakakv posao. Čestitao svim učesnicima ovog posla, u cijelom lancu, ispred Opštine vam dajem puni podršku -rekao je Raičević. 

Odličnu organizaciju posla i sve njegove učesnike pohvalio je i Muamer Hajdarpašić, državni sekretar u Ministarstvu saobraćaja, koji je naveo da pretovar ide planiranom dinamikom , uz primjenu svih propisanih mjera. Hajdarpašić je dodao da su u Ministarstvu zadovoljni organizacijom u Luci, i da luka od Vlade ima “snažnu podršku”.

Pored članova lučkog menadžmenta, na pres konferenciji su bili i direktor UPSUL Safet Kočan i Zoran Radojičić, glavni administrator Opštine Bar i član lučkog borda. 

  • Autor video snimka o uplovljavanju broda u luku Dejan Senić