news-details
Ekonomija

Polovina hotela u Crnoj Gori zatvorena

Izvor; TV Vijesti

Autor: Ljubica Milićević

Polovinu jula, sa dramatičnim pogoršanjem epidemiološke situacije, Crna Gora dočekuje sa gotovo polovinom neotvorenih od ukupno oko 450 hotela, koji broje oko 44.500 kreveta.

-Otprilike između 45 i 50 odsto hotela u Crnoj Gori je otvoreno, a kada govorimo o kapacitetima tih hotela, to je značajno više od toga. Trenutno u Crnoj Gori, imamo oko 5,500 gostiju u hotelima, tako da govorimo o nekih 12, 13 procenata ukupne popunjenosti-kaže državni sekretar Ministarstva turizma Damir Davidović.

Iako su, bar u julu, očekivali turiste sa svih tržišta, hotelijeri se suočavaju sa otkazivanjem rezervacija stranih gostiju, potvrđeno nam je iz Privredne komore.

-Karakteristika za početak jula ove godine, je da se rezervacije uglavnom vrše na par dana, pred sam dolazak i zato je procjena popunjenosti za naredni period otežana. Većina dosadašnjih rezervacija je otkazana do 15. jula, a u nekim gradovima i do početka avgusta. Trenutno u Crnoj Gori boravi oko 10 odsto turista u odnosu na početak jula prošle godine. Strani turisti koji trenutno borave na Žabljaku i Kolašinu su Česi, Poljaci, Njemci i Slovaci, a očekuju se posjete iz Izraela, Francuske, Njemačke, Belgije-kažu u Privrednoj komori.

Hotelijeri tokom praznika očekuju veći broj gostiju, uglavnom domaćih, kojima u sklopu akcije Ljetuj doma, nude niže cijene. To pozdravljaju u Ministarstvu turizma i nadaju se da će se povećati i broj individualnih dolazaka iz inostranstva.


-Ono što pomaže jeste iskorak koji su napravili naši hotelijeri koji su relaksirali mjere otkazivanja aranžmana, jer ovo je ,,last minute” sezona u svakom smislu, tako da nadamo se da će poboljšanje situacije da dovede do toga da jedan, ili značajan dio aranžmana, koji je planiran u drugoj polovini ili trećoj dekadi jula mjeseca ostane aktivan. Imamo nekih informacija da jedan manji broj aranžmana se otkazuje u avgustu, ali za sada avgust stoji dobro. Naravno, sve će zavisiti od razvoja epidemiološke situacije-kaže Davidović.

Od toga zavisi i sezonsko zapošljavanje u turizmu ali nadležni tvrde da u proteklom periodu nije bilo značajnijeg otpuštanja zaposlenih. Dugo najavljivani, treći paket mjera, hotelijeri očekuju što prije, kako bi mogli spremno da dočekaju narednu sezonu.

-Ovaj paket će obuhvatiti reprogramiranje postojećih kredita, nove linije za likvidnost, obrtna sredstva i razvojne projekte sa povoljnim uslovima otplate”, najavljuju iz Privredne komore a Davidović dodaje da taj paket treba da obezbijedi i tekuću likvidnost kompanija iz sektora turizma, kako bi one i njihovi zaposleni mogle da dočekaju narednu turističku sezonu.

Iz Ministarstva turizma poručuju I da se treći set mjera upravo prilagođava i tome što se baš u ovom trenutku situacija s koronavirusom drastično pogoršala.