news-details
Društvo

Ribolovački podvig-tuna izvađena “ lajt” opremom

Tuna od 30 kilograma nije neobičan ulov za crnogorske prilike. Ono što je nesvakidašnje jeste pribor kojim je ostvarena: Baranin Nikola Kojo Marović je ovu ribu prevario i, što je još bitnije, ubacio u čamac na pribor sa kojim se love manji zubaci i pagrovi.

Samo ribolovačko umijeće i smirenost je spasilo takozvanu „light“ opremu od kidanja.

-Vukao sam malog živog širuna po dnu, čekao zubaca. Odjednom se štap silovito savio. Mislio sam da je u pitanju bijela krnja, jer ona ima te ,'Formula 1' startove. Ipak kad je struna počela da nestaje sa malog čekrka shvatio sam da se ipak radi o nekoj moćnijoj životinji. Moj brat, Dragan, je ribu vješto pratio čamcem, sve dok nijesmo nadoknadili manjak strune-priča za Feral.bar Nikola.

Onda su počela nagađanja o kojoj se ribi radi...

-Nadali smo da je gof, da nije tuna, jer bi sa njim imali šanse-nastavlja Kojo, ali, karakteristična „kljuckanja“ vrha štapa brzo su ribolovce uvjerila da je na malim udicama ipak bila plavorepa tuna.

Ostatak zamaranja, koje je trajalo 45 minuta, sveo se na igru mačke i miša – ne dopustiti ribi da se previše zaleti, i da se sačeka momenat kada će biti umorna dovoljna da se primakne barki.

Tunu je na kuku ubo Dragan, koji je cijelo vađenje dokumentovao mobilnim  telefonom. Iz tih isječaka je i nastao ovaj atraktivni video.


Štap koji je Nikola koristio je SPRO Norway expedition 8-16 lb, čekrk Lurekiller 12 lb, struna 30 lb, fluorokarbonski predvez 0,50 mm, a udice Gamakatsu LS-5314T AR/C 0/2 i 0/3.

-Nije u pitanju samo umijeće, da riba nije duboko progutala nesrazmjerno male udice, lako bi ih ispravila i oslobodila se. U ribolovu je bitno imati i zeru sreće. Kao i u svemu ostalom- zaključio je Nikola.