news-details
Društvo

Meduze i ovog proljeća veoma prisutne u crnogorskom priobalju

Iz kotorskog Instituta za biologiju mora (IBM) saopštili su da su se i ovog proljeća, kao i prethodnih, u našem priobalju pojavile meduze, te da se sa obale može uočiti više vrsta iz grupe ovih želatinoznih organizama. Prema navodima dr Branke Pestorić sa IBM, koja je pripremila podatke za medijsko saopštenje Instituta, zabilježene su: Chrysaora hysoscella-kompas meduza, vrste roda Aurelia, Discomedusa lobata i Drymonema dalmatinum.

-Chrysaora i Drymonema pripadaju grupi „opasnih“ meduza jer posjeduju duge, tanke niti na kojima se nalaze žarne ćelije koje u kontaktu sa kožom pucaju te izazivaju određene iritacije. Chrysaora, zbog svoje izražene simetrije zvona i prisustva tamnih pruga radijalno raspoređenih u narodu je poznata i kao kompas meduza-ističu iz IBM.

Drymonema je vrsta koja dugo nije bila zabilježena u Jadranu, međutim, posljednjih godina njena populacija se obnovila, pa se često može vidjeti u cijelom Jadranu i Bokokotorskom zalivu. Aurelia, sa četiri prepoznatljiva kruga koji podsjećaju na pun mjesec, teže se uočava zbog svog providnog tijela. Njoj slična, a posljednjih godina brojna je i Discomedusa lobata.

-Aurelia i Discomedus alobata su bezopasne meduze jer njihova otrov ne prodire kroz kožu čovjeka. Kako su navedene vrste sada već redovni posjetioci našeg mora jasno je da su one u Bokokotorskom zalivu uspostavile populaciju, tj da postoje polipi -oblik pričvršćen za morsko dno- iz kojih one nastaju bespolno, pupljenjem tokom proljeća-ukazuje dr Pestorić.

Meduze su sve brojniji stanovnici mora i u svijetu i kod nas, prije svega zbog klimatskih promjena, rasta temperature mora i eutrofikacije što im obezbjeđuje dovoljnu količinu hrane-planktona, za njihov razvoj, a u hranidbenim lancima imaju vrlo važnu ulogu zbog svog velikog kapaciteta ishrane.